Cielęcina z ziemniakami w bulionie
Jedna bulwa, a tyle możliwości. Ktoś kiedyś policzył, że da się ją przyrządzić na 500 sposobów. W dodatku jest zdrowa. Ziemniaki witaminy C mają więcej niż cytryna. Zwłaszcza te, które teraz przynosi się z pola.
Weź:
•8 szklanek bulionu cielęcego
•2 cebule
•2 liście laurowe
•polędwiczkę cielęcą
•oliwę
•sól i pieprz do smaku
na sos:
•2 szalotki
•3 łyżki masła
•kieliszek białego wina
•łyżkę mąki
•pół opakowania śmietany
•po pół pęczka natki pietruszki, szczypiorku i koperku
•po łyżce słodkiej, ziarnistej i diżońskiej musztardy
na ziemniaki:
•2 szalotki
•pół pęczka włoszczyzny
•8 sporych ziemniaków
•6 łyżek masła
•pół pęczka majeranku
Zagotuj bulion, wrzuć do garnka cebulę i liście laurowe. Polędwiczkę dopraw, przesmaż na odrobinie oliwy z każdej strony na rumiano. Włóż do bulionu i gotuj 45 minut. Przełóż do mniejszego naczynia, zalej bulionem, by mięso było przykryte, i trzymaj w cieple. Resztę płynu przecedź przez gęste sito. Szalotki drobno posiekaj, przesmaż na połowie masła. Wlej wino i gotuj 3 minuty. Dodaj 2 i 1/2 szklanki bulionu, gotuj 10 minut, aż płyn nieco odparuje. Z masła i mąki zrób zasmażkę, zaciągnij sos. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, musztardę i posiekane zioła. Wymieszaj, trzymaj w cieple. Przygotuj ziemniaki: szalotki i włoszczyznę pokrój w drobną kostkę, ziemniaki w grubą. Połowę masła rozgrzej na patelni, przesmaż chwilę warzywa. Dodaj ziemniaki, smaż 3 minuty. Wlej tyle bulionu, żeby ziemniaki były przykryte, i gotuj ok. 10 minut. Na koniec wrzuć drobno posiekany majeranek i resztę masła (powinno być zimne). Wymieszaj. Podawaj pokrojoną polędwiczkę z ziemniakami, a sos osobno.
Tekst: Redakcja
Zdjęcie: Shutterstock