Cielęcina z grzybami
Trudność:
Średnie
Czas przygotowania:
60 minut
Składnik:
Grzyby
, Mięso
Dieta:
Ogólna
Danie:
Danie główne

Przepis na cielęcinę z grzybami: smardzami lub borowikami.
Przygotuj:
• 6 eskalopków cielęcych • ciasto francuskie • garść smardzów lub borowików
• ¼ kostki masła • liść laurowy
• estragon • ¾ szklanki śmietany kremówki • sól • biały pieprz
Mięso rozbij, oprósz solą i zrumień z obu stron na maśle. Grzyby pokrój i podsmaż na maśle z liściem laurowym i estragonem. Posól i zalej śmietaną, smaż, aż sos zgęstnieje. Brytfankę wyłóż ciastem, na nim rozłóż mięso i grzyby, oprósz pieprzem. Piecz 20 minut w 180ºC.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Frédéric Vasseur/CÔté Maison/East News