Burgery z karkówki
WEŹ:
- 800 g mielonej karkówki
- gruboziarnistą sól
- łyżeczkę nasion kolendry
- szczyptę chili
- kawałek niebieskiego sera pleśniowego
- 4 plastry boczku
- 4 liście sałaty
- 4 bułki
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
NA MARMOLADĘ:
- 3 czerwone cebule
- ząbek czosnku
- papryczkę chili
- gałązkę rozmarynu
- łyżkę cukru
- łyżkę octu winnego
- oliwę
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Posiekaj cebulę w piórka, wrzuć na oliwę i smaż 5 minut. Dodaj resztę składników na marmoladę i duś 15 minut. Pod koniec dopraw. Uformuj z mięsa kotleciki. Utrzyj w moździerzu kolendrę z solą i dodaj chili. Rozsyp cienką warstwę na desce i obtocz w nich kotleciki. Smaż na grillu, aż się przypieką. Na połówkach bułek ułóż sałatę, plastry sera, pomidora i boczku, kotlety i marmoladę. Przykryj każdy hamburger drugą połówką bułki i podawaj od razu.
Tekst: Joanna Zaguła
Stylizacja: Ylva Bergquist-well done/house of pictures
Zdjęcia: Matilda Lindeblad AB/house of pictures
Zobacz także: Opiekane ziemniaki i kalafior z jogurtowym sosem