Burgery z karkówki

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 25 min Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne , Z grilla

WEŹ: 

  • 800 g mielonej karkówki
  • gruboziarnistą sól
  • łyżeczkę nasion kolendry
  • szczyptę chili
  • kawałek niebieskiego sera pleśniowego
  • 4 plastry boczku
  • 4 liście sałaty
  • 4 bułki
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz 

NA MARMOLADĘ: 

  • 3 czerwone cebule
  • ząbek czosnku
  • papryczkę chili
  • gałązkę rozmarynu
  • łyżkę cukru
  • łyżkę octu winnego
  • oliwę 
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE:

Posiekaj cebulę w piórka, wrzuć na oliwę i smaż 5 minut. Dodaj resztę składników na marmoladę i duś 15 minut. Pod koniec dopraw. Uformuj z mięsa kotleciki. Utrzyj w moździerzu kolendrę z solą i dodaj chili. Rozsyp cienką warstwę na desce i obtocz w nich kotleciki. Smaż na grillu, aż się przypieką. Na połówkach bułek ułóż sałatę, plastry sera, pomidora i boczku, kotlety i marmoladę. Przykryj każdy hamburger drugą połówką bułki i podawaj od razu.

Tekst: Joanna Zaguła   

Stylizacja: Ylva Bergquist-well done/house of pictures 

Zdjęcia: Matilda Lindeblad AB/house of pictures

Zobacz także: Opiekane ziemniaki i kalafior z jogurtowym sosem

Zobacz również