Burgery z bobu

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Wegetariańska Danie: Danie główne

WEŹ:

  • szklankę ugotowanego i obranego bobu 
  • szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
  • małą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • małe jajko
  • 3 łyżki bułki tartej plus dodatkową do obtoczenia
  • sól i pieprz olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Bób zmiksuj na pastę i wymieszaj z kaszą (najlepsza będzie lekko rozgotowana), dodaj posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek, bułkę tartą i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i ulep kotlety (możesz je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej). Smaż na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na brązowo.

Podawaj burgery do obiadu jako kotlety lub w kanapkach. Pasują do ostrych warzyw: rzodkiewki, rukoli, kwiatów i listków nasturcji, musztardowca oraz do słodkich smaków (czatneju pomarańczowego i koktajlowych pomidorków).

Tekst i zdjęcia: KINGA BŁASZCZYK- -WÓJCICKA FOTOGRAFKAI STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI. GREENMORNING.PL

DZIĘKUJEMY PANI ANNIE SIMON ZA POMOC W STYLIZACJI I PRZYGOTOWANIU POTRAW DO SESJI ZDJĘCIOWEJ.

Zobacz również