Burgery z bobu
WEŹ:
- szklankę ugotowanego i obranego bobu
- szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
- małą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- małe jajko
- 3 łyżki bułki tartej plus dodatkową do obtoczenia
- sól i pieprz olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Bób zmiksuj na pastę i wymieszaj z kaszą (najlepsza będzie lekko rozgotowana), dodaj posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek, bułkę tartą i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i ulep kotlety (możesz je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej). Smaż na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na brązowo.
Podawaj burgery do obiadu jako kotlety lub w kanapkach. Pasują do ostrych warzyw: rzodkiewki, rukoli, kwiatów i listków nasturcji, musztardowca oraz do słodkich smaków (czatneju pomarańczowego i koktajlowych pomidorków).
Tekst i zdjęcia: KINGA BŁASZCZYK- -WÓJCICKA FOTOGRAFKAI STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI. GREENMORNING.PL
DZIĘKUJEMY PANI ANNIE SIMON ZA POMOC W STYLIZACJI I PRZYGOTOWANIU POTRAW DO SESJI ZDJĘCIOWEJ.