Burgery pieczarkowe
•4 duże pieczarki,
•pół szklanki czarnej fasoli.
•pół główki brokuła,
•czerwona cebula,
•3 jajka
•pół szklanki bułki tartej,
•po 5 gałązek tymianku i trybuli,
•ząbek czosnku,
•sól,
•pieprz,
•olej.
Dodatkowo:
•4 ciabatty,
•4 łyżki serka wiejskiego,
•3 garści rukoli,
•4 plastry żółtego sera,
•pomidor,
•korniszon,
•pół czerwonej cebuli,
•pół świeżego ogórka,
•keczup.
Fasolę mocz 12 godzin. Wypłucz i gotuj ok. 80 minut.
Pieczarki i brokuły pokrój drobno, cebulę posiekaj, wyciśnij czosnek. Utłucz 3 fasoli na purée, dodaj warzywa, resztę fasoli, jajka, posiekane zioła, bułkę tartą i przyprawy. Jeżeli masa jest rzadka, wrzuć więcej bułki. Uformuj 4 kotleciki i usmaż je na złoto.
Na połówce bułki ułóż rukolę, plasterki pomidorów, po łyżce wiejskiego serka, kotlecik, plasterek sera, korniszona, świeżego ogórka i cebuli. Polej keczupem i przykryj drugą połówką ciabatty.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Arr, Stockfood/Free