Blinki z łososiem w buraczkach
WEŹ:
- kilogram mąki kukurydzianej
- 6 żółtek
- ¾ kostki margaryny
- 6 białek
- trochę ciepłego mleka
- sól i pierz
- kilka plastrów łososia
- olej do smażenia
NA ZACZYN:
- szklankę mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- łyżeczkę cukru
- odrobinę ciepłego mleka
DODATKI:
- 5 buraków
- sos balsamico
- odrobinę śmietany
- piórka koperku
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj zaczyn i poczekaj, aż wyrośnie. Dodaj mąkę kukurydzianą, żółtka, rozpuszczoną margarynę i na koniec pianę z ubitych białek. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj trochę ciepłego mleka. Znów poczekaj, aż ciasto wyrośnie, i smaż na oleju. Buraczki w mundurkach upiecz w temperaturze 180-200°C przez 40 minut. Ostudź, obierz, pokrój w plastry, dodaj sos balsamico, dopraw solą i pieprzem do smaku. Blinki podawaj z łososiem, buraczkami i śmietaną. Dekoruj koperkiem.
Przepis pochodzi z Uroczyska Zaborek
TEKST I STYLIZACJA: Agnieszka WRODARCZYK/HAPPY PLACE
ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI