Bigos myśliwski z kaczką i śliwkami
Weź: •kilogram kiszonej kapusty •3 łyżki smalcu •szklankę rosołu wołowego •200 g słoniny •400 g pieczonej wołowiny •pół pieczonej kaczki •kilka suszonych śliwek •cebulę •łyżkę mąki •sól •pieprz
Odciśniętą kapustę podsmaż na 2 łyżkach smalcu i zalej rosołem. Dodaj słoninę w jednym kawałku i gotuj, aż kapusta zmięknie. Mięso z pieczeni wołowej i kaczkę drobno pokrój, wrzuć do garnka. Wyjmij słoninę i także pokrój. Zrób zasmażkę ze smalcu, cebuli i mąki. Śliwki pokrój w paski. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Duś kilka godzin, dolewając co jakiś czas trochę rosołu. Bigos wstaw do zamrażalnika lub wystaw na mróz, a potem kilkakrotnie zagotuj na małym ogniu.
Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcia: Madejski Studio, Stockfood/Free