Bakłażan z fetą
Weź: •2 bakłażany •4 łyżki miodu •5 łyżek oliwy z oliwek •ząbek czosnku •mały kawałek imbiru •papryczkę chili •tuzin suszonych pomidorków z zalewy •opakowanie sera feta •pół pęczka bazylii
Umyte bakłażany pokrój w paski. Skrop oliwą i podpiecz na grillu około 10 minut, aż zmiękną. Wrzuć do moździerza chili, czosnek, utarty imbir – wszystko rozdrobnij, dodaj do oliwy wymieszanej z miodem w misce. Podpieczone kawałki bakłażana marynuj kilka minut w tej mieszance. Następnie na talerzu połóż po plastrze bakłażana, na jednym jego końcu umieść kawałek fety, na niej pomidorek i listek bazylii. Zwiń w rulonik i zepnij wykałaczką. Kiedy zrobisz wszystkie zraziki, polej je resztą marynaty i ułóż na ruszcie na 3 minuty. Podawaj z bagietką.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free, shutterstock.com