Zimowe babeczki z bakaliami
Pyszne słodycze z bakaliami i koniakiem, przyprawione cynamonem i imbirem. Rozweselą i rozgrzeją!
WEŹ:
•szklankę mąki
•pół kostki masła
•jajko
•łyżkę wody
•szczyptę soli
na nadzienie:
•5 łyżek suszonej żurawiny
•5 łyżek rodzynek
•4 suszone morele
•duże jabłko
•pół kostki masła
•szklankę cukru
•2 garści posiekanych migdałów
•skórkę z pomarańczy
•łyżeczkę zmielonego cynamonu
•rozgniecione ziele angielskie i jeden goździk
•łyżeczkę sproszkowanego imbiru
•pół szklanki koniaku
Palcami rozetrzyj masło z mąką i solą, dodaj jajko i wodę. Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny.
Obierz i pokrój jabłko, wrzuć do rondelka z suszonymi owocami, masłem i cukrem. Gotuj chwilę, dodaj przyprawy, posiekaną skórkę i duś 10-15 minut. Wlej koniak.
Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim foremki do babeczek, nałóż nadzienie, posmaruj krawędzie jajkiem, przykryj ciastem, zlep brzegi.
Piecz babeczki 25 minut w 180°C. Ostudź i oprósz cukrem pudrem.
przepis: Joanna Zaguła
fot. stockfood/free