Zielone drożdżowe
Grasz w zielone? Gram! Masz zielone? Mam! Mam zielone drożdżowe! Zielone dzięki dodatkowi szpinaku, który w smaku jest niewyczuwalny. Ciasto typowo letnie, bogate w kolory i smaki :) Sprawdzi się w największe letnie upały i wytrzyma na stole każdą uroczystość. A w dodatku zachowuje świeżość nawet do 3 dni!
-250 g mąki pszennej -120 g mąki orkiszowej jasnej -100 g cukru -2 szczypty soli -14 g Drożdży Babuni do słodkich wypieków -50 ml mleka -50 g świeżego szpinaku -3 jajka -170 g masła -140 g owoców (czereśni i agrestu) do zapieczenia w cieście na kruszonkę kakaową: -25 g cukru -25 g masła -40 g mąki orkiszowej -10 g kakao do dekoracji ciasta: -garść owoców (czereśni i agrestu) -cukier puder do oprószenia ciasta -listki świeżych ziół np. mięta, melisa lub... bazylia, bo z bazylią ciasta nabierają dodatkowego aromatu i niezwykłego smaku!
Mąki przesiać do miski, dodać cukier, sól. Mleko i szpinak zblendować. Tej mieszanki potrzebujemy dokładnie 100ml. Podgrzać ją lekko. Zrobić rozczyn z mleka, szpinaku i kilku łyżek składników sypkich. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić do przestudzenia. Gdy rozczyn jest gotowy przełożyć go do miski ze składnikami sypkimi, dodać jajka i masło. Wymieszać łyżką a potem rękami lub mikserem z hakiem. Ciasto będzie się kleić do dłoni, ale nie należy podsypywać mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować owoce: umyć je i osuszyć, czereśnie wypestkować, agrest oczyścić. Przygotować kruszonkę: zagnieść wszystkie składniki. Przygotować tortownicę o średnicy 26cm: natłuścić masłem i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto odgazować i przełożyć do tortownicy. Pozostawić na moment do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 175 stopni (funkcja góra-dół). Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką kakaową. Piec przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i ozdobić cukrem pudrem, owocami i listkami świeżych ziół.