Zielona babka

•pół kostki masła,
•duża cytryna,
•pół szklanki mleka
•3 garści świeżego szpinaku,
•2 jajka,
•¾ szklanki cukru,
•łyżeczka ekstraktu waniliowego,
•1½ szklanki mąki,
•1½ łyżeczki proszku.
Do pieczenia:
•pół łyżeczki sody.
Na lukier:
•sok z połowy cytryny,
•pół szklanki cukru pudru.
Dodatkowo:
•kolorowa posypka,
•czekoladowe jajeczka.
W rondelku rozpuść masło, dodaj skórkę z cytryny startą na drobnej tarce i odstaw do wystygnięcia. Szpinak, cukier, mleko, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny zblenduj na gładko. Wbij jajka, zmiksuj, przelej do miski z przesianą mąką i proszkiem. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz zmiksuj. Przelej masę do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piecz w 180ºC przez 35-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku). Kiedy ostygnie, polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Udekoruj posypką i jajeczkami i czekoladowymi jajeczkami.
Autorka: DARia DZIda z mysweetworld.pl. Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.