Wiśniowe fale Dunaju
Weź:
Na ciasto:
•3⁄4 kg wiśni
•kostkę margaryny
•szklankę cukru pudru
•6 jajek
•21⁄2 szklanki mąki
•3 łyżeczki proszku do pieczenia
•5 łyżek mleka
•2 łyżki kakao
•2 łyżki rumu
Na krem:
•torebkę budyniu waniliowego
•1⁄2 l mleka
•20 dag masła
•6 łyżek cukru pudru
•gorzką czekoladę
Wiśnie umyj, osącz i wydryluj. Miękką margarynę ucieraj z cukrem, dodając kolejno jajka. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i dokładnie utrzyj na gładką masę. Dużą prostokątną formę wyłóż pergaminem i wlej połowę ciasta. Resztę wymieszaj z kakao i rumem. Ciemne ciasto wylej na jasne, które już jest w blaszce. Na wierzchu równomiernie rozłóż wiśnie. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Masło utrzyj z cukrem, wymieszaj z budyniem i wyłóż na ciasto. Czekoladę połam i roztop w kąpieli parowej (w naczyniu ustawionym na garnku z wrzącą wodą). Ciepłą dekoruj warstwę kremu rozłożoną na cieście. Schłódź w lodówce.
Fotografie: Stockfood/Free