Wielkanocny Baranek z maślanego ciasta i ze śmietankowym futerkiem

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 2 godziny Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser , Na Wielkanoc

Pod puchatym śmietankowym kremem kryje się miękkie maślane ciasto. Wielkanocny Baranek to piękna i pyszna ozdoba stołu – aż szkoda kroić! 
Słodki krem idealnie udaje wełnę. Dodatek serka śmietankowego sprawi, że masa nie rozpuści się w temperaturze pokojowej.

Weź na ciasto:

• 200 g miękkiego masła
• 200 g cukru
• 4 jaja
• 150 g mąki
• 50 g skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia  

Na krem:

• 200 g miękkiego masła
• 150 g cukru pudru
• 250 g kremowego twarożku
• 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
• czerwoną i czarną farbę spożywczą

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Weź dwie formy do muffinów i jedną keksówkę, wysmaruj masłem i wysyp mąką.
3. Masło z cukrem utrzyj na gładko, dodając stopniowo jaja. Przesiej do masy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, wymieszaj.
4. Napełnij formy, włóż do piekarnika i piecz: muffiny 25 minut, duże ciasto 45 minut.
5. Wyjmij, ostudź i usuń z formy.

6. Zrób krem: masło utrzyj na puch, dodając cukier puder. Wymieszaj z serkiem i ekstraktem. Schłódź. 
7. Oddziel po łyżce kremu, zabarw na czerwono i czarno. Resztę włóż do rękawa cukierniczego.
8. Duże ciasto przytnij do bardziej owalnego kształtu, jedną muffinkę również (to będzie szyja). Do „ciała” baranka przymocuj wykałaczką szyję i dalej ostatniego muffina, który będzie głową.
9. Wyciśnij „wełnę” na baranka, ze zrzynków ciasta uformuj uszy.
10. Kolorowymi farbami zrób oczka, nos i pyszczek.

OPRACOWANIE: STANISŁAW GIEŻYŃSKI  ZDJĘCIA: StockFood/Irina Meliukh

Zobacz również