Wielkanocna baba
WEŹ:
- pół kilo mąki pszennej
- 50 g drożdży
- szklankę mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 5 żółtek
- 3 łyżki masła
- cukier waniliowy
- dżem brzoskwiniowy (lub inny ulubiony)
- garść rodzynek (opcjonalnie)
- posiekaną skórkę z pomarańczy
- olejek migdałowy
- sól
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Przesiej mąkę do miski, zrób zagłębienie, wkrusz drożdże, wlej ciepłe mleko, dodaj łyżkę cukru, wszystko delikatnie zamieszaj.
2. Przykryj miskę ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
3. Całość wymieszaj. Dodaj jajka i żółtka, potem kolejno resztę cukru i cukier waniliowy, roztopione masło, sól, olejek migdałowy, skórkę pomarańczową i rodzynki.
4. Wyrabiaj ciasto ręką, aż będzie gładkie. Oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenieś je na stolnicę i rozwałkuj w prostokąt (dłuższy bok powinien być równy obwodowi formy).
5. Posmaruj placek dżemem. Zwiń w roladę i przełóż do natłuszczonej formy. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Piecz 50 minut w temperaturze 190°C. Upieczoną babę pozostaw w piekarniku jeszcze kwadrans i odczekaj kolejnych kilka minut, zanim wyjmiesz z formy. Oprósz cukrem pudrem.
Zdjęcie: Andrzej Zygmuntowicz/ Reporter