Wiejska tarta ze śliwkami
Wiejska tarta ze śliwkami - ciasto idealne dla wielbicieli śliwkowych pyszności.
• miseczka śliwek węgierek
• łyżka miodu
• łyżka miodu
NA CIASTO:
•1½ szklanki mąki
• szczypta soli
• ¾ szklanki kwaśnej gęstej śmietany
• żółtko
• żółtko
• łyżka zimnej wody
• łyżeczka octu
DODATKOWO:
• kilka gałązek tymianku
• kilka gałązek tymianku
• łyżkę brązowego cukru
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Żółtko rozkłóć ze śmietaną i wodą. Dodaj do mąki i wlej ocet. Wszystko razem zagnieć na zwarte ciasto. Zawiń w folię spożywczą i zostaw na pół godziny w lodówce do schłodzenia. Potem posyp mąką stolnicę, wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na niezbyt gruby okrągły placek. Śliwki pokrój w ósemki i, zaczynając od środka, układaj na cieście
okręgi, aby na siebie nieco zachodziły. Zostaw 4 cm wolne i zawiń brzegi ciasta, tak by powstał rant. Śliwki polej miodem, a ciasto możesz oprószyć cukrem. Jeśli masz ochotę, posyp owoce
posiekanym tymiankiem. Piecz przez 25 minut w 200ºC.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock