Wiatraczki

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Wiatraczki sa ciastkami lubianymi przez cala rodzinke.

Ciasto: 1 kg maki 2 kostki masla 100g drozdzy 400 ml smietany 12 % 2 lyzki cukru pudru cukier waniliowy lub wg uznania aromat 4 zoltka Lukier : cukier puder, 1 białko

Oddzielic zoltka od bialek =zoltka +smietana=wymieszc , stolnica +maka +maslo+pokruszone drozdze +smietana z zoltkami+cukier puder +sol=posiekac nozem i zarobic ciasto. Rowalkowac i pociac na kwadraty ,nacinajac kazdy kwadrat na naroznikach ,na srodek kwadratu klasc owoce lub inne nadzienie i zawiajac do srodka tworzac wiatrak . Piec na zloty kolor ok.10-15 min tem.175 C . Zrobic lukier: 1 bialko +cukier puder =utrzec i posmarowac upieczone ciastka.