Wegańska pascha na Wielkanoc
Na Wielkanoc wracamy do tradycji, sięgamy do starych przepisów, na przykład na paschę. Ale w tym roku proponujemy coś nowego. Lekką i zdrową – bo wegańską – wersję tego deseru!
To przepis bez glutenu i nabiału oraz bez pieczenia. Dzięki temu jest pełen witamin!
WEŹ:
- 1½ szklanki niepalonej kaszy gryczanej (daje smak twarogu)
- 2 szklanki nerkowców
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- laskę wanilii
- szczyptę soli
- sok z jednej cytryny
- puszkę mleka kokosowego
- garść jagód goji
- garść żurawiny
- kilka daktyli
- suszone morele, rodzynki lub inne bakalie
- migdały, rodzynki, kwiaty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Puszkę mleka kokosowego wstaw na noc do lodówki. Nerkowce i kaszę namocz przez noc w wodzie.
2. Wypłucz i zmiksuj na gładką masę z ziarenkami z wanilii, syropem z agawy, solą i sokiem z cytryny.
3. Z puszki mleka kokosowego wyjmij łyżką ściętą „śmietankę”. Dodaj jej tyle do masy, by była dość gęsta i wmieszaj z posiekanymi bakaliami.
4. Podwójnie złożoną gazę namocz i odciśnij. Włóż ją do sitka i wylej na nią masę. Lekko uklep i przykryj rogami gazy. Sitko ustaw na misce lub garnku, masę dociśnij deską i zostaw na 12 godzin w lodówce.
5. Potem delikatnie rozsuń gazę, przyłóż talerz i odwróć paschę do góry dnem. Ściągnij gazę i udekoruj deser.
Przepis, zdjęcia i stylizacja: Alicja Radej @alicja_radej
Do stylizacji wykorzystano ceramikę artystyczną Ewy Sikory @taka_ceramics