Walentynkowe makaroniki w kształcie serduszek
To idealny pomysł na słodki prezent DIY dla ukochanej osoby.
Na makaroniki weź:
- 100 g białek z jajek
- ¼ łyżeczki kamienia winnego
- 60 g cukru
- 110 g mąki migdałowej
- 200 g cukru pudru
- kroplę czerwonego barwnika spożywczego
NA NADZIENIE:
- ½ kostki miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Przesiej do miski cukier puder i mąkę. Białka miksuj, aż mocno się spienią. Wsyp kamień winny i miksuj dalej, dodając stopniowo cukier. Zwiększ obroty i miksuj, aż piana będzie sztywna. Pod koniec dodaj barwnik. Wsyp mąkę z cukrem i delikatnie wymieszaj. Nie za dużo! Na papierze do pieczenia narysuj serduszka. Masę włóż do rękawa cukierniczego i wypełnij kształty. Odstaw na 40 min. Rozgrzej piekarnik do 150ºC. Piecz po jednej blasze przez mniej więcej 15 minut. Wyjmij i ostudź. Zrób nadzienie: masło utrzyj z cukrem na gładko, dodaj sok z cytryny i kremówkę, wymieszaj. Sklej tym kremem makaroniki.
TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: shutterstock