Walentynkowe makaroniki w kształcie serduszek

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut Składnik: Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser , Na Walentynki

To idealny pomysł na słodki prezent DIY dla ukochanej osoby.

Na makaroniki weź:

  • 100 g białek z jajek
  • ¼ łyżeczki kamienia winnego
  • 60 g cukru
  • 110 g mąki migdałowej
  • 200 g cukru pudru
  • kroplę czerwonego barwnika spożywczego

NA NADZIENIE:

  • ½ kostki miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Przesiej do miski cukier puder i mąkę. Białka miksuj, aż mocno się spienią. Wsyp kamień winny i miksuj dalej, dodając stopniowo cukier. Zwiększ obroty i miksuj, aż piana będzie sztywna. Pod koniec dodaj barwnik. Wsyp mąkę z cukrem i delikatnie wymieszaj. Nie za dużo! Na papierze do pieczenia narysuj serduszka. Masę włóż do rękawa cukierniczego i wypełnij kształty. Odstaw na 40 min. Rozgrzej piekarnik do 150ºC. Piecz po jednej blasze przez mniej więcej 15 minut. Wyjmij i ostudź. Zrób nadzienie: masło utrzyj z cukrem na gładko, dodaj sok z cytryny i kremówkę, wymieszaj. Sklej tym kremem makaroniki.

TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: shutterstock

Zobacz również