Wakacyjny tofurnik

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Warzywa , Owoce Dieta: Wegańska Danie: Deser

Sernik bez sera? Tak, to możliwe! Aksamitnie gładkie tofu doskonale zastępuje tradycyjny twaróg, dorównując mu cudownym smakiem. Bo kto powiedział, że weganie nie mają słodkiego życia?

½ kilograma jedwabistego tofu 
½ szklanki orzechów nerkowca 
1/3 szklanki soku z limonki 
½ szklanki płynnego oleju kokosowego 
¼ szklanki syropu klonowego 
laska wanilii 
2 garści mieszanych owoców sezonowych 
listki mięty
 

na spód: 

szklanka daktyli bez pestek 
1/3 szklanki nasion słonecznika  
1/3 szklanki pestek dyni 
1/3 szklanki migdałów 
2 łyżki płynnego oleju kokosowego

Nerkowce zalej wodą (powinna przykrywać orzechy) i odstaw na minimum 4 godziny. Wszystkie składniki spodu umieść w malakserze i zmiksuj do otrzymania spójnej masy. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę orzechową i dłonią ugnieć równą warstwę. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Wanilie przekrój wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Odcedź nerkowce i tofu z zalewy i zmiksuj razem z syropem klonowym, sokiem z limonki, nasionami wanilii. Pod koniec miksowania wlej olej kokosowy. Gotową masę przelej na schłodzony spód i wstaw do lodówki na noc. Ciasto udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty. Podawaj zawsze schłodzone.