Ucierane ciasto z porzeczkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Coś słodkiego na lato? Proponujemy proste, ucierane porzeczkowe ciasto!

Weź na ciasto:

•2 szklanki mąki
•kostkę masła
•szklankę cukru
•4 jajka
•pół szklanki mleka
•cytrynę
•2 łyżeczki proszku 

Do pieczenia:

•2 szklanki porzeczek
•pęczek mięty
•cukier puder

Umyj owoce i oberwij szypułki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę i dodawaj po jednym jajku. Następnie, wciąż ubijając, powoli dodawaj mleko. Uważaj, żeby masa się nie ścięła. Jeśli to się jednak stanie, możesz ją zblendować, żeby się pozbyć grudek. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Dodaj połowę posiekanych listków mięty. Wymieszaj dokładnie z masą jajeczną i dodaj sok z połówki cytryny. Przelej połowę ciasta do blaszki. Wyłóż na nią owoce, przykryj resztą ciasta. Piecz około 40 minut w 180°C. Wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia na kratce. Przed podaniem posyp resztą mięty i oprósz cukrem pudrem.
 
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock