Ucierane ciasto z porzeczkami
Coś słodkiego na lato? Proponujemy proste, ucierane porzeczkowe ciasto!
Weź na ciasto:
•2 szklanki mąki
•kostkę masła
•szklankę cukru
•4 jajka
•pół szklanki mleka
•cytrynę
•2 łyżeczki proszku
Do pieczenia:
•2 szklanki porzeczek
•pęczek mięty
•cukier puder
Umyj owoce i oberwij szypułki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę i dodawaj po jednym jajku. Następnie, wciąż ubijając, powoli dodawaj mleko. Uważaj, żeby masa się nie ścięła. Jeśli to się jednak stanie, możesz ją zblendować, żeby się pozbyć grudek. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Dodaj połowę posiekanych listków mięty. Wymieszaj dokładnie z masą jajeczną i dodaj sok z połówki cytryny. Przelej połowę ciasta do blaszki. Wyłóż na nią owoce, przykryj resztą ciasta. Piecz około 40 minut w 180°C. Wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia na kratce. Przed podaniem posyp resztą mięty i oprósz cukrem pudrem.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock
Zdjęcie: Shutterstock