Twarogowa tarta z morelami
Weź na tartę:
•2 szklanki mąki
•pół kostki masła
•pół szklanki cukru
•jajko
•szczyptę soli
Na nadzienie:
•trzy czwarte kilograma bardzo dojrzałych moreli
•opakowanie twarogu
•niecałą szklankę śmietany
•pół szklanki cukru
•4 jajka
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•szczyptę soli
•łyżkę startej skórki z cytryny
•cukier puder
Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier, pokrojone zimne masło, jajko i 3 łyżki letniej wody. Wszystko posiekaj nożem, zagnieć, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Przygotuj nadzienie: morele wypestkuj.
Twaróg utrzyj z cukrem, solą, śmietaną, jajkami, skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną. Wysmarowaną masłem formę wyłóż ciastem, równomiernie rozłóż masę serową, udekoruj cząstkami moreli. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 40-45 minut. Wyjmij, schłódź, posyp cukrem pudrem.
Zdjęcie: Stockfood/Free