Trufle z kardamonem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

 

Przepis na słodkie trufle z kardamonem i skórką pomarańczową.

Weź:

• 2 tabliczki gorzkiej czekolady 
• pół szklanki śmietany kremówki 
• małą pomarańczę 
• łyżkę kardamonu 
• łyżkę brązowego cukru

Zagotuj śmietanę, dodaj posiekaną czekoladę i skórkę startą z pomarańczy. Zamieszaj, aż wszystko się roztopi i masa będzie gładka. Zostaw do ochłodzenia. Zanim zupełnie stwardnieje, formuj małe kulki. Utrzyj w moździerzu kardamon z cukrem, obtaczaj w nich kulki i odłóż na papier kuchenny. Włóż do lodówki na pół godziny.

Tekst: Sanna Fyring Liedgren/House of Pictures
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Anna Kern/House of Pictures