Tradycyjny pleśniak

Trudność: Trudne Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser


Weź:

• 6 jaj
• 3 i ½ szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• kostkę dobrego masła
• szklankę cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• kilogram moreli
• cukier puder do oprószenia

* składniki na blachę o wymiarach 25 x 40 cm

Umyj owoce, osusz, przekrój na pół, wyjmij pestki. Morele możesz zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. porzeczkami, malinami, agrestem. Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło. Dokładnie zagnieć. Podziel na: ¾ i ¼, każdą część zawiń w folię, pierwszą włóż do lodówki na kilkanaście minut, drugą do zamrażalnika. Blachę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim rozwałkowaną większą część ciasta. Nakłuj widelcem i na 15 minut wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie poukładaj na cieście morele. Z białek ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę, dodaj cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Całość ubij i wyłóż na owoce. Na wierzch zetrzyj zmrożone ciasto. Ponownie wstaw do pieca (180°C) i piecz 40 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Jako dodatek doskonale sprawdzi się także bita śmietana lub odrobina podgrzanej konfitury.

Zdjęcia: StockFood/free