Tort z jeżynami i kremem kokosowym

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Pyszny tort z jeżynami i kremem kokosowym na wyjątkowe okazje.

Weź na ciasto:
•5 jajek
•¾ szklanki cukru
•¾ szklanki mąki tortowej
•¼ szklanki kakao 
 
Do przełożenia:
•szklankę jeżyn
•nalewkę z owoców leśnych
•pół tabliczki białej czekolady 
•2 szklanki obranych migdałów
•3 łyżki wody kokosowej (zostanie z mleczka) 

Do dekoracji:
•2 puszki mleczka kokosowego (schłodzone przez dobę)
•4 łyżki cukru pudru
•świeże jeżyny
•jadalne kwiaty 
Delikatnie wyjmij z puszek z mlekiem kokosowym tylko twardą „śmietankę”, pozostałą wodę odlej. Przygotuj ciasto. Ubij białka, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie błyszcząca. Dodaj po jednym żółtku, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie (ale dokładnie) wymieszaj. Przełóż do tortownicy i piecz 35 minut w 180ºC. Wystudź, przekrój na dwa blaty i nasącz nalewką. Migdały zmiksuj w blenderze z dodatkiem wody kokosowej, aż powstanie gładkie masło. Dodaj do niego roztopioną czekoladę. Posmaruj kremem jeden blat. Ułóż na nim jeżyny i przykryj drugim blatem. Kokosową „śmietankę” ubij z cukrem, aż będzie puszysta. Posmaruj nią wierzch i boki tortu. Udekoruj ciasto jeżynami i kwiatami.
 
Przepis: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: Stockfood/free, Shutterstock