Tort różany

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 40 minut + 40 minut pieczenia Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser , Na Walentynki , Na przyjęcie

To przepis, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie!

WEŹ:

•400 g mąki
•350 g cukru
•łyżeczkę soli
•łyżkę proszku do pieczenia
•½ łyżeczki sody oczyszczonej
•5 białek jajek
•120 ml oleju 
•250 ml gęstej kwaśnej śmietany
•170 g masła
•1½ łyżki wody różanej 
•łyżkę ekstraktu waniliowego  

NA MASĘ:

•2 kostki masła
•¾ szklanki cukru pudru
•łyżeczkę ekstraktu waniliowego
•½ łyżeczki soli
•4 białka
•słoiczek konfitury różanej

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
2. Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i miękkie masło pokrojone w kostkę.
3. W jednej misce wymieszaj połowę śmietany z olejem, ekstraktem waniliowym i wodą różaną, w drugiej połącz białka z resztą śmietany.
4. Włącz mikser na małą prędkość i rozetrzyj składniki na piasek.
5. Powoli wlewaj śmietanę z olejem, potem z białkami.
6. Rozlej ciasto do trzech tortownic o średnicy 15 cm, piecz około 40 minut, ostudź.
7. Zmiksuj białka i cukier.
8. Dodaj ekstrakt waniliowy i sól oraz miękkie masło pokrojone w kostkę.
9. Rozcieraj 10 minut. Dodaj konfiturę różaną, wymieszaj.
10. Przełóż kremem warstwy ciasta, resztą posmaruj brzegi i wierzch.
11. Udekoruj kwiatami róży.
12. Podawaj schłodzony w lodówce.

TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI  ZDJĘCIe: shutterstock

Zobacz również