Tort orzechowy

Trudność: Trudne Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

 

 

Weź:
•5 jajek
•szklankę cukru
•25 dag orzechów włoskich
•cytrynę
•3 łyżki tartej bułki
•masło i bułkę tartą do formy

Na krem:
•25 dag masła
•3 żółtka
•szklankę cukru pudru
•2 łyżki kawy rozpuszczalnej
•duży kieliszek brandy lub koniaku
•kawę mieloną do dekoracji

Orzechy zmiel, 5 żółtek utrzyj z cukrem na masę, dodaj sok i skórkę z cytryny, osobno ubij białka na sztywną pianę, wymieszaj ją z masą, dodaj orzechy i bułkę. Tortownicę natrzyj masłem, wysyp bułką, piekarnik rozgrzej do 180°C. Tort piecz około 45 minut. Zrób krem: masło utrzyj, dodaj ubite z cukrem pudrem 3 żółtka, na końcu dodaj kawę rozpuszczalną i alkohol. Przełóż masą wystudzony tort, obłóż boki, posyp mieloną kawą i orzechami.

Tekst: Joanna Halena
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Magiczna Kuchnia, shutterstock.com