Tort marchewkowo-dyniowy

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ NA CIASTO:

  • 5 marchewek
  •  ¾ szklanki cukru
  •  ¾ kostki masła
  •  3 jajka
  •  1½ szklanki mąki
  •  łyżeczka sody
  •  szczypta soli
  •  łyżeczka mielonego imbiru
  • skórka z cytryny

NA MASĘ:
  •  pół kostki masła
  •  2 szklanki upieczonej dyni pokrojonej w kostkę
  •  pół szklanki cukru pudru
  •  pół łyżeczki cynamonu
  •  szczypta kardamonu

DO DEKORACJI:
  • garść kandyzowanych płatków imbiru (patrz w przepisie poniżej)

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masło utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Wbijaj po jednym jajku, wciąż miksując. Następnie dodawaj stopniowo mąkę z sodą, imbirem, skórką z cytryny i solą. Wymieszaj dokładnie, żeby nie zostały grudki. Dodaj marchew i całość dobrze wymieszaj. Przełóż do okrągłej formy i piecz pół godziny w 180°C. Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je na pół. Przygotuj masę: zblenduj stopione masło z dynią obraną ze skórki, cukrem i przyprawami. Posmaruj nią jeden placek ciasta, posyp kandyzowanym imbirem. Połóż na nim drugi placek, posmaruj masą i udekoruj imbirem.
Przepis: Joanna Zaguła Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również