Tort marchewkowo-dyniowy
WEŹ NA CIASTO:
- 5 marchewek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ kostki masła
- 3 jajka
- 1½ szklanki mąki
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- łyżeczka mielonego imbiru
- skórka z cytryny
NA MASĘ:
- pół kostki masła
- 2 szklanki upieczonej dyni pokrojonej w kostkę
- pół szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
DO DEKORACJI:
- garść kandyzowanych płatków imbiru (patrz w przepisie poniżej)
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masło utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Wbijaj po jednym jajku, wciąż miksując. Następnie dodawaj stopniowo mąkę z sodą, imbirem, skórką z cytryny i solą. Wymieszaj dokładnie, żeby nie zostały grudki. Dodaj marchew i całość dobrze wymieszaj. Przełóż do okrągłej formy i piecz pół godziny w 180°C. Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je na pół. Przygotuj masę: zblenduj stopione masło z dynią obraną ze skórki, cukrem i przyprawami. Posmaruj nią jeden placek ciasta, posyp kandyzowanym imbirem. Połóż na nim drugi placek, posmaruj masą i udekoruj imbirem.
Przepis: Joanna Zaguła Zdjęcie: Shutterstock