Tort hiszpański
Z wielkanocnych bab, mazurka i paschy zostają ogromne ilości białek. Często je wylewamy, zamiast zrobić pyszną, lekką jak puch, kruchą jak lód, słodką jak miód i białą jak suknia panny młodej BEZĘ!
Weź:
•40 dag bezików
•litr śmietanki 36 proc.
•pół kilo truskawek, poziomek, malin – świeżych lub mrożonych
•torebkę cukru waniliowego
•ewentualnie fix do śmietany
Ubij śmietanę, dodając cukier waniliowy i ewentualnie fix. Zmieszaj z owocami (mrożone najpierw rozmroź i dobrze osącz). Na paterze ułóż piramidę: warstwa bezików, na to śmietana, beziki, śmietana, itd. Tort możesz ozdobić świeżymi owocami. Wstaw go do zamrażalnika. Wyjmij pół godziny przed podaniem, aby lekko odtajał. To cudowny deser na wiosenne przyjęcia.
Fotografia: Stockfood/Free, East News