Tort gruszkowy

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser



Weź:
•¾ szklanki cukru pudru
•2 jaja
•4–5 gruszek
•cukier waniliowy
•łyżkę mąki
•opakowanie (20 dag) płatków migdałowych
•3 łyżki konfitury z moreli lub mirabelek
•łyżkę soku z cytryny
•2 łyżki rumu

Na ciasto:
•1½ szklanki mąki
•4 żółtka
•¾ dużej paczki masła
•1/3 szklanki cukru

Zagnieć ciasto i większą częścią wyłóż okrągłą formę. Cukier puder ubij z jajkami. Gruszki obierz i pokrój na duże kawałki. Dodaj 3/4 opakowania migdałów, rum, cukier waniliowy, sok z cytryny i masę z jajek i cukru. Delikatnie wymieszaj. Na kruchy spód nałóż cienko konfiturę z moreli lub mirabelek, wyłóż masę gruszkową, przykryj resztą cienko rozwałkowanego kruchego ciasta. Udekoruj pozostałymi migdałami. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st. C. Posyp cukrem pudrem.

Fotografia: Marcin Szabłowski/Archiwum/Stockfood/Free