Torciki orzechowe
Orzechy, migdały, skórka pomarańczowa – bez nich nie ma świątecznych przysmaków. Dlatego wszelkie diety lepiej odłożyć na później.
Weź na ciasto:
•kostkę miękkiego masła
•szklankę cukru
•3 jajka
•2,5 szklanki mąki
•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•łyżeczkę cynamonu
•pół łyżeczki mielonych goździków
•łyżkę kakao
•szklankę mleka
•szklankę porzeczkowej konfitury
•1,5 szklanki posiekanych orzechów
•szklankę cukru pudru
•2 łyżki soku z cytryny
•opakowanie orzechów laskowych
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Głęboką, wąską blachę (ciasto musi być wysokie) wyłóż papierem. Wymieszaj masło z cukrem na jednolitą masę. Mieszając, stopniowo dodawaj jajka. Oddzielnie połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami oraz kakao i dodawaj stopniowo mleko. Połącz dokładnie obie masy, przełóż na blachę. Piecz 30–35 minut. Wystudzone ciasto pokrój na kwadraty. Na małym ogniu zagrzej konfiturę i posmaruj nią boki torcików. Następnie obtocz je w posiekanych orzechach. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie lukier. Posmaruj nim wierzch torcików, każdy udekoruj orzechem.
Fotografia: Stockfood/Free