Torcik kokosowy

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Przepis na torcik kokosowy z wiśniami i czereśniami, do przygotowania w godzinę.

Weź:
•2 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•łyżeczkę sody
•pół łyżeczki soli
•2 jajka
•2 szklanki maślanki
•pół szklanki cukru
•pół kostki masła

dodatkowo:
•2 opakowania serka śmietankowego
•¼ kostki masła
•2 łyżki śmietany kremówki
•pół szklanki cukru pudru
•pół łyżeczki soli
•pół szklanki wiórków kokosowych
•wiśnie i czereśnie

Przygotowanie torciku kokosowego
Rozpuść masło. Roztrzep jajka, połącz z maślanką, ostudzonym masłem i cukrem. Ciągle mieszając, dodawaj mąkę przesianą z proszkiem, sodą i solą. Ciasto powinno
być gładkie, bez grudek. Smaż na złoty kolor na lekko natłuszczonej okrągłej patelni do gofrów. Serek utrzyj z masłem na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder i kremówkę, a następnie sól i wiórki (odłóż 2 łyżki do dekoracji). Przełóż gofry masą serową, wiśniami i czereśniami. Wierzch udekoruj resztą owoców i wiórkami.

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/Free