Tiramisu z czereśniami
Czereśnie kojarzą się ze słońcem, z leniwym letnim popołudniem. To słodkie tiramisu pomoże przywołać ci wakacyjne wspomnienia.
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- pomarańcza
- 4 garście czereśni
- pół szklanki mocnej kawy
na krem:
- 3 jajka
- opakowanie mascarpone
- 1/4 szklanki cukru
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Mascarpone utrzyj razem z żółtkami i cukrem na gładki krem. Czereśnie wypestkuj i przekrój na połówki. Kawę wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy - zastąpi amaretto lub rum z przepisu na klasyczne tiramisu, dzięki czemu ciasto będą mogły jeść dzieci.
W małej foremce ułóż połowę biszkoptów nasączonych kawą z sokiem, posmaruj połową kremu i rozłóż część owoców. Przykryj je kolejną warstwą nasączonych ciastek. Tym razem układaj je w poprzek w stosunku do poprzednich. Wyłóż pozostałe owoce i krem.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby wszystko się przegryzło. Tiramisu jest najlepsze tuż po wyjęciu z lodówki.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Columbus Leth/House of pictures
Stylizacja: Mai Knauer/House of pictures