Tartaletki z porzeczkami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Przepis na lekkie i smaczne tartaletki z porzeczkami.

Weź:
•1,5 szklanki mąki
•łyżkę masła
•1/3 szklanki cukru pudru
•łyżeczkę cukru waniliowego
•żółtko
•2-3 łyżki zimnej wody
•tłuszcz do foremek

Na krem:
•1,5 szklanki mleka
•1/3 szklanki cukru
•budyń waniliowy
•cukier waniliowy
•szklankę kremówki
•2 szklanki białych i czerwonych porzeczek
•kilka kumkwatów pokrojonych w plasterki
•cukier puder do posypania

Mąkę przesiej, dodaj pokrojone schłodzone masło. Posiekaj. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtko i wodę. Szybko zagnieć ciasto, włóż do lodówki na około 30 minut. Foremki posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi wylep schłodzonym ciastem, ponakłuwaj widelcem. Piecz około 15 minut w temp. 200°C. Zagotuj szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Wlej do wrzącego mleka, gotuj, aż zgęstnieje, wystudź. Śmietankę ubij, połącz z budyniem. Upieczone spody napełnij kremem, porzeczkami i pokrojonymi kumkwatami. Oprósz cukrem pudrem.