Tartaletki z jabłkami
Tartaletki z jabłkami na poprawę nastroju.
Weź:
•1½ szklanki mąki
•¼ szklanki cukru
•szczyptę soli
•jajko
•¾ kostki zimnego masła
•8 łyżeczek konfitury z jabłek
•8 jabłek
•gruboziarnisty cukier brązowy
•łyżkę wody
•1½ szklanki mąki
•¼ szklanki cukru
•szczyptę soli
•jajko
•¾ kostki zimnego masła
•8 łyżeczek konfitury z jabłek
•8 jabłek
•gruboziarnisty cukier brązowy
•łyżkę wody
Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Do środka wbij jajko i obsyp masłem pokrojonym w kostkę. Dodaj łyżkę wody. Posiekaj nożem tak, by powstały okruchy. Potem wyrób ciasto dłońmi, zawiń w folię spożywczą i odłóż na pół godziny. Podziel je na 8 porcji. Każdą włóż do foremki na tartaletki, posmaruj konfiturą i obsyp cukrem. Ułóż plastry jabłek w kształt róży. Zapiekaj w 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmij tartaletki z piekarnika na 5 minut, następnie wyciągnij z foremek i odstaw, żeby całkiem wystygły.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Photocuisine/free
Zdjęcia: Photocuisine/free