Krucha tarta ze śliwkami i orzechami
Aromatyczna tarta ze śliwkami to obowiązkowy deser w sezonie jesiennym!
WEŹ: •1½ szkl. mąki tortowej •½ szkl. cukru •duże opakowanie cukru waniliowego •200 g schłodzonego masła •jajko •szczyptę soli •kilogram śliwek • garstkę orzechów włoskich
Przesiej mąkę, wsyp do niej cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło, posiekaj z mąką, wbij jajko i zagnieć ciasto. Schłodź pół godziny w lodówce, odłóż odrobinę do dekoracji. Resztę rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 28 cm. Blaszkę wstaw na pół godziny do lodówki. Nagrzej piekarnik do 200ºC, ciasto nakłuj widelcem i piecz przez kwadrans. W międzyczasie przekrój śliwki na pół, wypestkuj i pokrój w plasterki. Wyjmij spód z piekarnika. Ułóż na nim owoce. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij kwiaty i listki i ozdób tartę. Piecz ją pół godziny w nagrzanym do 220ºC piekarniku. Wyjmij, a gdy ostygnie, posyp rozkruszonymi orzechami.
Jakie owoce wybrać i co do nich dodać?
1. Do zrobienia tarty, powideł czy kompotów wybieraj jak najbardziej dojrzałe, słodkie owoce. Użyjesz mniej cukru.
2. Jeśli śliwki nie są dojrzałe, odłóż je w ciemne miejsce razem z jabłkami. Wydzielany przezjabłka etylen przyspieszadojrzewanie innych owoców.
3. Śliwki są pyszne i aromatyczne, ale możesz jeszcze podbić ich smak. Doskonale pasują do nich cynamon, kardamon, goździki i miód.Przed pieczeniem możesz też skropić ciasto rumem.
4. Najlepsze do tarty będą śliwki słodkie i mniej soczyste, od których łatwo odchodzi pestka, np. węgierki, president, Diana.
ZDJĘCIE: shutterstock