Tarta z truskawkami i czekoladą
WEŹ:
- 3/4 kostki masła plus łyżkę masła do posmarowania formy
- 2 żółtka
- 1 1/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczyptę soli
- opakowanie serka, np. waniliowego
- garść truskawek
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, cukier puder i sól. Szybko zagnieć. Włóż do lodówki na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 190°C. Formę na tartę o średnicy 24-26 cm posmaruj masłem. Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i włóż je do formy. Podziurkuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą albo ryżem, aby ciasto się nie podnosiło podczas pieczenia. Piecz 15 minut, wyjmij z piekarnika, usuń obciążenie i piecz kolejne 15-20 minut na złoto. Wyjmij, ostudź. Udekoruj serkiem i ułóż owoce. Na koniec możesz posypać startą czekoladą.
Przepis pochodzi z ekozagrody Ciche Wody
Tekst: Beata Woźniak
Stylizacja: Agnieszka Wrodarczyk/ Happy Place
Zdjęcia: Michał Skoprupski