Tarta z truskawkami i czekoladą

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ: 

  • 3/4 kostki masła plus łyżkę masła do posmarowania formy 
  • 2 żółtka 
  • 1 1/3 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • szczyptę soli 
  • opakowanie serka, np. waniliowego 
  • garść truskawek 
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, cukier puder i sól. Szybko zagnieć. Włóż do lodówki na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 190°C. Formę na tartę o średnicy 24-26 cm posmaruj masłem. Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i włóż je do formy. Podziurkuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą albo ryżem, aby ciasto się nie podnosiło podczas pieczenia. Piecz 15 minut, wyjmij z piekarnika, usuń obciążenie i piecz kolejne 15-20 minut na złoto. Wyjmij, ostudź. Udekoruj serkiem i ułóż owoce. Na koniec możesz posypać startą czekoladą.

Przepis pochodzi z ekozagrody Ciche Wody
Tekst: Beata Woźniak
Stylizacja: Agnieszka Wrodarczyk/ Happy Place
Zdjęcia: Michał Skoprupski