Przepis na pyszną tartę z rabarbarem i różaną konfiturą
Sezon na rabarbar trwa, warto więc wykorzystać go do przygotowania czegoś wyjątkowego. Proponujemy pyszną tartę z cudownie aromatycznym, różanym akcentem!
WEŹ NA CIASTO: •80 g mąki gryczanej •60 g mąki pszennej • łyżeczkę skrobi kukurydzianej •55 g roztopionego masła •30 g cukru kokosowego •szczyptę soli •2-3 łyżeczki zimnej wody
NA NADZIENIE Z RABARBARU: •450 g rabarbaru •2-3 łyżki cukru • 60 ml mocnej herbatki z hibiskusa •1-2 łyżeczki konfitury z róży • łyżeczkę wody różanej •płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
NA KREM: •50 g masła •50 g cukru pudru •2 łyżki mielonych migdałów •duże jajko •łyżkę rumu •skórkę z ½ limonki •ziarenka z laski wanilii
1. Zagnieć kruche ciasto. Rozwałkuj między arkuszami papieru do pieczenia na 4 mm i wyłóż formę do tarty, schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę. Przed pieczeniem nakłuj dno widelcem, przykryj kawałkiem pergaminu i obciąż kulkami ceramicznymi.
2. Piecz 15 minut w temp. 175ºC, zdejmij obciążenie i piecz 10-15 minut, aż będzie rumiane. Ostudź.
3. Herbatkę wymieszaj z konfiturą, wodą różaną i skrobią. Odstaw.
4. Część rabarbaru pokrój na kawałki grubości ok. 5 mm, część na większe, ok. 2-3 cm, wsyp do większej patelni i zasyp cukrem.
5. Podgrzej – rabarbar zacznie puszczać sok. Kiedy mniejsze kawałki zmiękną, dodaj herbatkę z hibiskusa i mieszaj, podgrzewając, aż się zagotuje i zgęstnieje. Przestudź i wyłóż na podpieczony spód.
6. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, dodaj mielone migdały, jajko, rum, skórkę z limonki i wanilię – po każdym dodaniu mieszaj do połączenia składników.
7. Krem wyłóż na rabarbar i zapiecz w 175ºC, ok. 25 minut, aż wierzch się zarumieni.
Jak zrobić kratkę?
1. 5-6 grubych łodyg rabarbaru pokrój obieraczką do warzyw na cienkie długie paski.
2. Ze szklanki cukru, łyżeczki wody różanej oraz soku i skórki z ½ limonki zagotuj syrop.
3. Wkładaj do niego po 2-3 paski, gotuj 1-2 minuty, żeby zmiękły, a potem odsącz na kratce. Resztę syropu gotuj, aż zgęstnieje.
4. Na wystudzonej tarcie ułóż kratkę, posmaruj odparowanym syropem.
PRZEPIS I ZDJĘCIE: TerESA ŁABZA / CANDYCOMPANY.pl