Tarta z puszystym musem czekoladowym
To udowodnione naukowo! Dzięki czekoladzie mózg produkuje endorfiny. Więc pozwól sobie na kawałek ciasta. Albo dwa...
WEŹ NA CIASTO:
- opakowanie kakaowych ciasteczek
- 3 łyżki masła
NA MUS:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 3⁄4 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- 1⁄4 szklanki cukru
- szczyptę soli
DO DEKORACJI:
- ulubione świeże lub mrożone owoce
Ciasteczka i masło włóż do rozdrabniacza lub miksera kielichowego. Zmiksuj tak, by przypominały mokry piasek, dociskając palcami. Wyłóż nimi spód formy do tarty. Wstaw na chwilę do lodówki.
Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Utrzyj żółtka z cukrem, osobno ubij białka z solą. Wymieszaj masę czekoladową z żółtkami i delikatnie dodaj pianę z białek. Ubij na sztywno śmietankę oraz połącz ją z czekoladowym kremem.
Wylej masę na przygotowany spód i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmij na 10 minut przed podaniem i udekoruj owocami.
Przepisy: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Shutterstock