Tarta z owocami i galaretką
Kruche ciasto zawsze mam latem w zamrażarce. Rano je wyjmuję, by odmarzło. Koło południa wkładam w formę i piekę 10–15 minut, a potem nakładam na nie serek (wyśmienite mascarpone), bitą śmietanę, owoce. Albo zapiekam ponownie szybko z owocami – i pyszny świeży deser gotowy!
Weź:
•dużą kulę zamrożonego ciasta
•kilogram ulubionych owoców: malin, jeżyn, jagód, truskawek, borówek amerykańskich
•galaretkę malinową
Ugotuj galaretkę z trochę mniejszej ilości wody, niż podano w przepisie. Odstaw do lekkiego stężenia. W tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blachę. Ponakłuwaj widelcem i obciąż kilkunastoma ziarnami dużej fasoli – żeby dno się nie wybrzuszało. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złotobrązowy kolor. Chłodne ciasto wypełnij – jak salaterkę – owocami, obficie pokrop całość galaretką. Gdy zastygnie, podawaj udekorowane śmietaną i listkami melisy.
Fotografia: Stockfood/Free