Tarta z morelami i kremem migdałowym

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ: 

  • 11⁄2 szklanki mąki pszennej
  • 1⁄2 szklanki cukru
  • kostkę masła (zimnego) 

NA KREM: 

  • 200 g mąki migdałowej
  • 3⁄4 kostki masła
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 10 moreli
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Masło pokrój w kostkę i szybko zagnieć ciasto,a potem rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę do tarty (nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartąlub osłoniętą pergaminem), ponakłuwaj widelcem, włóż na pół godziny do lodówki, a potem podpiecz15 minut w nagrzanym na 180°C piekarniku.

Przygotuj krem: zmiksuj na puch masło z cukrem, a potem dodaj partiami mąkę migdałową i jajka. Wyłóż krem na podpieczone ciasto, poukładaj ćwiartki lub połówki wypestkowanych moreli i piecz pół godziny w nagrzanym na 180°C piekarniku.

Tekst: Joanna Halena

Zdjęcia: Stockfood/Free

Zobacz również