Tarta z morelami i kremem migdałowym
WEŹ:
- 11⁄2 szklanki mąki pszennej
- 1⁄2 szklanki cukru
- kostkę masła (zimnego)
NA KREM:
- 200 g mąki migdałowej
- 3⁄4 kostki masła
- 3⁄4 szklanki cukru
- 10 moreli
- 2 jajka
Przygotowanie:
Masło pokrój w kostkę i szybko zagnieć ciasto,a potem rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę do tarty (nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartąlub osłoniętą pergaminem), ponakłuwaj widelcem, włóż na pół godziny do lodówki, a potem podpiecz15 minut w nagrzanym na 180°C piekarniku.
Przygotuj krem: zmiksuj na puch masło z cukrem, a potem dodaj partiami mąkę migdałową i jajka. Wyłóż krem na podpieczone ciasto, poukładaj ćwiartki lub połówki wypestkowanych moreli i piecz pół godziny w nagrzanym na 180°C piekarniku.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcia: Stockfood/Free