Tarta z melonem i mascarpone
Melon i arbuz to owocowe hity lata – ugaszą pragnienie i nie zrujnują plażowej figury, bo mają niewiele kalorii.
Weź na ciasto:
•1½ szklanki mąki
•łyżkę cukru
•1½ szklanki mąki
•łyżkę cukru
•pół kubeczka śmietany 12%
•żółtko
•łyżkę zimnej wody
•trochę octu
•żółtko
•łyżkę zimnej wody
•trochę octu
Na krem:
•opakowanie serka mascarpone
•skórkę otartą z jednej cytryny
•łyżkę miodu
•opakowanie serka mascarpone
•skórkę otartą z jednej cytryny
•łyżkę miodu
Do dekoracji:
•połówkę melona galia
•świeżą miętę
•połówkę melona galia
•świeżą miętę
Składniki ciasta zagnieć w misce, a kiedy powstanie z nich kula, zawiń w folię spożywczą i zostaw na pół godziny w lodówce. Potem rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremki do tartaletek. Piecz 20 minut w 200°C. Zostaw do ostygnięcia, a w tym czasie przygotuj krem. Posiekaj skórkę z cytryny. Utrzyj serek mascarpone z miodem, dodaj do niego skórkę i wymieszaj. Rozsmaruj na upieczonym cieście. Na wierzchu ułóż kulki z melona i młode listki mięty. Podawaj na przykład z sorbetem z mango.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Stockfood/free
Zdjęcia: Stockfood/free