Tarta z limonkami
Na długie zimowe wieczory najlepsze są cytrusy. Oto przepis na tartę z wesołymi słońcami zamkniętymi w owocach!
Weź:
• 100 g masła
• 12 zbożowych ciastek śniadaniowych
Na krem:
• torebkę budyniu waniliowego
• 375 ml mleka
• 4 łyżki cukru
• 130 g masła 82%
• skórkę otartą z połowy limonki
Na wierzch:
• słoik limonek w syropie
• skórkę otartą z połowy limonki
• kilka listków mięty
Pokrusz ciastka do blendera, wlej rozpuszczone masło, zblenduj i wyłóż masą formę do tarty. Wstaw spód do lodówki. Przygotuj budyń z podaną ilością mleka. W misce utrzyj masło z cukrem. Gdy już będzie puszyste i kremowe, stale miksując, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu, a na koniec wsyp skórkę otartą z połowy limonki. Krem wyłóż na spód, wstaw do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie na wierzch tarty wyłóż limonki w syropie, posyp skórką otartą z limonki i kilkoma listkami świeżej mięty.
Przepisy i zdjęcia: materiały prasowe