Tarta z kremem i porzeczkami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Przepis na smaczną tartę z kremem i porzeczkami.

Weź:
• 4 jajka
• 3/4 szklanki cukru pudru
• cukier wanilinowy
• pół łyżeczki soku z cytryny
• 3/4 szklanki mąki
• 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżeczkę proszku do pieczenia

Na krem:
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 40 dag sera mascarpone
• 40 dag tłustego mielonego twarogu
• kieliszek likieru porzeczkowego
• sok i skórkę z limetki
• 3 szklanki czerwonych porzeczek
• tłuszcz do formy

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z sokiem z cytryny, ubij na sztywno, powoli dosypując cukier puder i cukier waniliowy. Pianę połącz ostrożnie z roztrzepanymi żółtkami. Małymi porcjami dodawaj do masy jajecznej obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj je na spodzie posmarowanej tłuszczem (ewentualnie wyłożonej pergaminem) formy do tarty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz około 30 minut. Biszkopt wystudź. Porzeczki opłucz. Obydwa sery utrzyj z cukrem pudrem. Wymieszaj z likierem porzeczkowym, sokiem i skórką z limetki. Ciasto odwróć do góry spodem. Rozsmaruj na nim krem. Posyp porzeczkami, włóż do lodówki na 2-3 godziny. Tartę podawaj mocno schłodzoną.