Jesienna tarta z jabłkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Aromatyczna tarta z waniliowym kremem i różyczkami z jabłek zachwyci wszystkich amatorów jesiennych ciast.

WEŹ NA CIASTO: •200 g mąki •100 g zimnego masła •2 żółtka •½ łyżeczki soli •szczyptę cukru •łyżkę zimnej wody 

WEŹ NA KREM: •2 budynie waniliowe •cynamon

Przesiej mąkę, dodaj do niej wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wyklej nim formę do tarty o średnicy 20-23 cm. Wstaw do lodówki na pół godziny, a potem wyjmij, nakłuj widelcem, wyłóż pergaminem, obciąż fasolą lub specjalnymi kamykami i upiecz bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190ºC (15-20 minut). W upieczony spód nie wsiąknie krem i ciasto będzie kruche.

W mleku z cynamonem zagotuj budyń, jeszcze gorący wylej na ciasto i formuj na nim róże z odcedzonych płatków jabłka. Piecz tartę jeszcze pół godziny w 180ºC – sprawdzaj co jakiś czas, żeby jabłka się nie spaliły. Ostudzoną oprósz cukrem pudrem.

Jak zrobić różyczki z jabłek?

1. Wybierz twarde kwaskowate i soczyste jabłka, np. szarą renetę. Powinny być duże, żeby z plasterków dało się formować kwiaty. Sprawdź, żeby nigdzie nie były obite.

2. Umyte przekrój na połówki, wyjmij gniazdka i pokrój na plasterki, najlepiej szatkownicą, od skórki do środka.

3. Zagotuj je krótko na sicie w wodzie z cytryną, żeby nie zbrązowiały i były giętkie.

4. Odcedź i przestudź.

5. Zwijaj ruloniki skórką do góry, żeby przypominały płatki róży.

6. Układaj na masie budyniowej. Kwiaty powinny leżeć blisko siebie, żeby płatki z plasterków jabłka się nie rozwijały.

Przepis: Joanna Halena, zdjęcia: shutterstock

Zobacz również