Jesienna tarta z jabłkami
Aromatyczna tarta z waniliowym kremem i różyczkami z jabłek zachwyci wszystkich amatorów jesiennych ciast.
WEŹ NA CIASTO: •200 g mąki •100 g zimnego masła •2 żółtka •½ łyżeczki soli •szczyptę cukru •łyżkę zimnej wody
WEŹ NA KREM: •2 budynie waniliowe •cynamon
Przesiej mąkę, dodaj do niej wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wyklej nim formę do tarty o średnicy 20-23 cm. Wstaw do lodówki na pół godziny, a potem wyjmij, nakłuj widelcem, wyłóż pergaminem, obciąż fasolą lub specjalnymi kamykami i upiecz bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190ºC (15-20 minut). W upieczony spód nie wsiąknie krem i ciasto będzie kruche.
W mleku z cynamonem zagotuj budyń, jeszcze gorący wylej na ciasto i formuj na nim róże z odcedzonych płatków jabłka. Piecz tartę jeszcze pół godziny w 180ºC – sprawdzaj co jakiś czas, żeby jabłka się nie spaliły. Ostudzoną oprósz cukrem pudrem.
Jak zrobić różyczki z jabłek?
1. Wybierz twarde kwaskowate i soczyste jabłka, np. szarą renetę. Powinny być duże, żeby z plasterków dało się formować kwiaty. Sprawdź, żeby nigdzie nie były obite.
2. Umyte przekrój na połówki, wyjmij gniazdka i pokrój na plasterki, najlepiej szatkownicą, od skórki do środka.
3. Zagotuj je krótko na sicie w wodzie z cytryną, żeby nie zbrązowiały i były giętkie.
4. Odcedź i przestudź.
5. Zwijaj ruloniki skórką do góry, żeby przypominały płatki róży.
6. Układaj na masie budyniowej. Kwiaty powinny leżeć blisko siebie, żeby płatki z plasterków jabłka się nie rozwijały.
Przepis: Joanna Halena, zdjęcia: shutterstock