Tarta z figami
WEŹ:
- opakowanie ciasteczek korzennych
- 4 łyżki masła
Na masę:
- 2 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki miodu
- tabliczkę białej czekolady
- szklankę śmietanki kremówki
Do dekoracji:
- 2 dojrzałe figi
- owoce żurawiny lub mrożone czerwone porzeczki
- 2 łyżki płynnego miodu
Ciasteczka pokrusz na pył w malakserze i wlej do nich roztopione masło, wymieszaj tak, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż nią dno i boki formy do tarty i wstaw na godzinę do lodówki. Połowę śmietanki ubij na sztywno. Resztę zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw od ostygnięcia.
Następnie połącz z miodem oraz serkiem mascarpone, wmieszaj delikatnie z bitą śmietaną i przełóż na schłodzony ciasteczkowy spód. Całość przykryj folią i włóż z powrotem do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ułóż na cieście figi pokrojone w ćwiartki, dodaj żurawinę lub porzeczkę i polej wszystko miodem.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Stockfood/Free, Shutterstock