Tarta z figami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce Dieta: Wegetariańska Danie: Deser , Na przyjęcie

WEŹ:

  • opakowanie ciasteczek korzennych 
  • 4 łyżki masła

Na masę: 

  • 2 opakowania serka mascarpone 
  • 3 łyżki miodu 
  • tabliczkę białej czekolady 
  • szklankę śmietanki kremówki 

Do dekoracji: 

  • 2 dojrzałe figi 
  • owoce żurawiny lub mrożone czerwone porzeczki 
  • 2 łyżki płynnego miodu

Ciasteczka pokrusz na pył w malakserze i wlej do nich roztopione masło, wymieszaj tak, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż nią dno i boki formy do tarty i wstaw na godzinę do lodówki. Połowę śmietanki ubij na sztywno. Resztę zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw od ostygnięcia.

Następnie połącz z miodem oraz serkiem mascarpone, wmieszaj delikatnie z bitą śmietaną i przełóż na schłodzony ciasteczkowy spód. Całość przykryj folią i włóż z powrotem do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ułóż na cieście figi pokrojone w ćwiartki, dodaj żurawinę lub porzeczkę i polej wszystko miodem.

Tekst: Joanna Zaguła

Zdjęcia: Stockfood/Free, Shutterstock

Zobacz również