Tarta z figami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna Danie: Deser

Idealne ciasto na walentynki - pyszny afrodyzjak, który przygotujecie bez pieczenia!

 

Weź na spód:
•opakowanie ciasteczek korzennych
•4 łyżki masła
 
Na masę:
•2 opakowania serka mascarpone
•3 łyżki miodu
•tabliczkę białej czekolady
•szklankę śmietanki kremówki 

Do dekoracji:
•2 dojrzałe figi
•owoce żurawiny lub mrożone czerwone porzeczki
•2 łyżki płynnego miodu
 
Ciasteczka pokrusz na pył w malakserze i wlej do nich roztopione masło, wymieszaj tak, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż nią dno i boki formy do tarty i wstaw na godzinę do lodówki. Połowę śmietanki ubij na sztywno. Resztę zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw od ostygnięcia. Następnie połącz z miodem oraz serkiem mascarpone, wmieszaj delikatnie z bitą śmietaną i przełóż na schłodzony ciasteczkowy spód.

Całość przykryj folią i włóż z powrotem do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ułóż na cieście figi pokrojone w ćwiartki, dodaj żurawinę lub porzeczkę i polej wszystko miodem.

Tekst: Joanna Zaguła   
Zdjęcie: Shutterstock