Tarta brzoskwiniowa z bazylią

Trudność: Trudne Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ: 

  • 1 i 3⁄4 szklanki mąki
  • 1⁄4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • łyżkę cukru
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • kostkę posiekanego zimnego masła
  • 1⁄2 szklanki wody z lodem
  • opakowanie serka śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • łyżkę mąki
  • 5-6 brzoskwiń 
  • 10 listków bazylii pokrojonych w paski
  • 1⁄2 szklanki cukru
  • 2 i 1⁄2 łyżki zimnego posiekanego masła
  • 1⁄4 szklanki gorącego dżemu morelowego

PRZYGOTOWANIE:

Z obu mąk, cukru, soli, kostki masła szybko zagnieć kruche ciasto, skrop je zimną wodą, żeby się lepiej związało. Zrób z niego kulę, owiń folią i co najmniej na pół godziny włóż do lodówki. Ubij serek z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki na gładko. Wylep szybko formę do tarty ciastem, posmaruj masą serową, ułóż pokrojone brzoskwinie i posyp cukrem oraz masłem. Wstaw znów na pół godziny do lodówki, a potem wstaw na 40 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Udekoruj dżemem morelowym i bazylią.

Tekst: Joanna Halena

Zdjęcia: Stockfood

Zobacz również