Tarta brzoskwiniowa z bazylią
WEŹ:
- 1 i 3⁄4 szklanki mąki
- 1⁄4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- łyżkę cukru
- 1⁄2 łyżeczki soli
- kostkę posiekanego zimnego masła
- 1⁄2 szklanki wody z lodem
- opakowanie serka śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- łyżkę mąki
- 5-6 brzoskwiń
- 10 listków bazylii pokrojonych w paski
- 1⁄2 szklanki cukru
- 2 i 1⁄2 łyżki zimnego posiekanego masła
- 1⁄4 szklanki gorącego dżemu morelowego
PRZYGOTOWANIE:
Z obu mąk, cukru, soli, kostki masła szybko zagnieć kruche ciasto, skrop je zimną wodą, żeby się lepiej związało. Zrób z niego kulę, owiń folią i co najmniej na pół godziny włóż do lodówki. Ubij serek z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki na gładko. Wylep szybko formę do tarty ciastem, posmaruj masą serową, ułóż pokrojone brzoskwinie i posyp cukrem oraz masłem. Wstaw znów na pół godziny do lodówki, a potem wstaw na 40 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Udekoruj dżemem morelowym i bazylią.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcia: Stockfood