Tarta winogronowa
Gdy w powietrzu czuć jesień, podpiecz winogrona na orzechowej tarcie.
WEŹ NA CIASTO:
•jajko,
•3/4 szklanki cukru pudru,
•3/4 szklanki mąki,
•niecała szklanka mielonych migdałów,
•pół kostki masła,
•szczypta soli.
NA NADZIENIE:
•3/4 szklanki obranych orzechów, włoskich,
•2-3 gałązki rozmarynu,
•3-4 łyżki cukru,
•łyżka mąki,
•jajko,
•3 łyżki masła,
•2 łyżki słodkiego wzmacnianego wina (marsala lub porto),
•2 szklanki winogron.
DODATKOWO:
•3 łyżki mielonych migdałów.
Zagnieć ciasto na gładką masę, owiń folią i włóż na poł godziny do lodówki. Rozwałkuj, wyłóż nim formę i piecz 15 minut w 180oC pod folią obciążoną ziarnami fasoli (żeby było płaskie) i 15 minut bez folii.
Zblenduj orzechy z cukrem, rozmarynem i mąką. Jajko wymieszaj z winem, masło pokrój w kosteczkę, dodaj do orzechów i zmiksuj. Rozsmaruj masę na upieczonym spodzie, ułóż na niej połówki winogron. Piecz przez 20 minut, aż owoce się zarumienią. Posyp migdałami.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock