Tarta Miry
Domowa tarta czekoladowo-rumowa.
Spód z kruchego ciasta
weź:
•szklankę mąki tortowej
•1⁄3 szklanki drobnego cukru
•3⁄4 kostki masła lub margaryny
•jajko
•szczyptę soli
•szczyptę proszku do pieczenia
Masa kakaowa
weź:
•budyń czekoladowy
•kostkę masła
•3 łyżki kakao
•niepełną szklankę cukru pudru
•olejek rumowy lub kieliszek rumu
•rodzynki
•skórkę pomarańczową
•pokrojone migdały
•orzechy
•polewę czekoladową
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj, zrób w środku wgłębienie. Włóż w nie pokrojone na kawałki masło, dodaj jajko. Zagnieć szybko ciasto tak, by składniki dobrze się wymieszały. Podziel na dwie kule, włóż na godzinę do lodówki, potem rozwałkuj i wylep nimi 2 formy do tarty o średnicy 26 cm. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C.
Masło rozetrzyj z cukrem pudrem i kakao. Ugotuj budyń, wystudź. Dodawaj po łyżce do maślanej masy i ucieraj.
Dodaj kilka kropli olejku rumowego lub kieliszek rumu. Ucieraj powoli, żeby się nie zwarzyło. Wsyp bakalie i dobrze wymieszaj. Nadzienie rozłóż na kruchym spodzie. Polewę rozgrzej w torebce, wytnij dziurkę i wyciśnij na ciasto, wygładź nożem.
Fotografie: East News