Tarta czekoladowa z białą czekoladą i żurawinami
Na tartę z białą czekoladą weź:
- 1½ szklanki zmielonych na okruchy ciasteczek czekoladowych
- ½ szklanki mielonych migdałów
- 70 g roztopionego masła
- 2 łyżki płynnego miodu NA FARSZ:
- 2 szklanki świeżej żurawiny
- szklankę wody
- ½ szklanki cukru
- łyżkę żelatyny
NA POLEWĘ: •²⁄³ szklanki mleka kokosowego •szklankę orzechów nerkowca namoczonych przez noc w wodzie •¹⁄³ szklanki syropu klonowego •200 g białej czekolady •100 g masła •rozmaryn
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w 5 łyżkach zimnej wody i odstaw na kilka minut. W rondlu zagotuj wodę z cukrem. Dodaj żurawinę, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut; zmiksuj na purée i dodaj żelatynę. Mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudź, przełóż do formy na zapieczony spód i wstaw do lodówki na 40 minut. Do kielicha blendera dodaj odsączone orzechy nerkowca, syrop klonowy oraz mleko kokosowe i zmiksuj na gładko. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem (ostudzoną).
Masę wylej na zastygniętą żurawinę i wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Przed podaniem udekoruj żurawiną w cukrze, kropelkami białej czekolady, rozmarynem.