Tarta czekoladowa z białą czekoladą i żurawinami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1,5 godziny Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser , Na Boże Narodzenie , Na Walentynki , Na przyjęcie

Na tartę z białą czekoladą weź:

  • 1½ szklanki zmielonych na okruchy ciasteczek czekoladowych
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżki płynnego miodu NA FARSZ:
  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • szklankę wody
  • ½ szklanki cukru
  • łyżkę żelatyny

NA POLEWĘ: •²⁄³ szklanki mleka kokosowego •szklankę orzechów nerkowca namoczonych przez noc w wodzie •¹⁄³ szklanki syropu klonowego •200 g białej czekolady •100 g masła •rozmaryn

Przygotowanie:

Żelatynę namocz w 5 łyżkach zimnej wody i odstaw na kilka minut. W rondlu zagotuj wodę z cukrem. Dodaj żurawinę, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut; zmiksuj na purée i dodaj żelatynę. Mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudź, przełóż do formy na zapieczony spód i wstaw do lodówki na 40 minut. Do kielicha blendera dodaj odsączone orzechy nerkowca, syrop klonowy oraz mleko kokosowe i zmiksuj na gładko. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem (ostudzoną).
Masę wylej na zastygniętą żurawinę i wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Przed podaniem udekoruj żurawiną w cukrze, kropelkami białej czekolady, rozmarynem.

Zobacz również